NOLEN SELLWOOD – OTHERWISE

Artiest info
Website
facebook
 

Uit het zeer rijke muziekcollectief van Minneapolis, Minnesota komt een nieuwe jonge artiest zich aandienen met zijn debuutalbum. De singer-songwriter waar we het hier over gaan hebben is Nolen Sellwood die tien zelfgecomponeerde liedjes heeft opgenomen op zijn eerste plaat “Otherwise”. Zelf zegt hij wat stress te hebben gevoeld toen hij voor het eerst een opnamestudio betrad maar dat gevoel verdween al snel toen hij zag hoe zijn songs van sobere demo’s uitgroeiden tot volwaardig georkestreerde folkliedjes. Fierheid nam het over van de stress en met die trots stelt hij het resultaat nu ook voor aan de buitenwereld via het schijfje dat de pas 19-jarige muzikant op de markt brengt.

De instrumentalisten die Nolen Sellwood in de studio bij de opname hebben bijgestaan zijn producers John Wright die op basgitaar en contrabas speelde en Steve Lehto die voor het akoestische en elektrische gitaarspel tekende, op keyboards speelde en ook de strijkerarrangementen bij de songs voor zijn rekening nam. Het subtiele drumwerk dat we af en toe kunnen horen werd aangeleverd door Mario Dawson en door Noah Levy op de eerste twee nummers van de cd.

De artiesten die deze jongeman hebben geïnspireerd tot het maken van zijn eigen folksongs waren de op amper 26-jarige leeftijd overleden Britse singer-songwriter Nick Drake met zijn album “Pink Moon” en ook de muziek van de door Mark Kozelek geleide folkrockformatie ‘Sun Kil Moon’ uit San Francisco kon hem van meetafaan bekoren. Nolen Sellwood ontleende enkele elementen uit de muziek die beiden maakten en hij vormde daarmee zijn eigen unieke stijl en sound die we nu op het album “Otherwise” kunnen horen. Ook u kunt hier met hem kennismaken via de video bij dit verhaal waarop hij de song “To Be Saved” uit dit album in een liveuitvoering brengt.

Geen gebrek aan oprechte emoties, frisse poëtische songteksten en dito muziek in de tien tracks op deze plaat. Als meest beklijvende songs denken we voornamelijk aan de openingstrack “This Time”, het tekstueel betekenisvolle “This Is For Someone”, het dynamische “Eccentric Eyes”, de subtiele countrygetinte ballad “Who Hasn’t Once?”, de sobere maar erg mooie akoestische gitaar- en pianoballad “Your Light” en de als een tijdloze folkklassieker klinkende afsluiter “What I Wanted”. Onze conclusie: deze Nolen Sellwood is een jonge veelbelovende folkzanger en songschrijver die we in de toekomst wellicht nog vele keren zullen mogen verwelkomen met nieuw werk dat we u dan heel graag zouden willen voorstellen op deze ‘Rootstime’-pagina’s.

(valsam)